אם היינו רוצים לעשות חלוקה גסה בין חובבי יין, חלוקה לא מחייבת, אז סביר להניח שהמאפיין העיקרי שהיה משפיע על החלוקה הוא סוג היין שהם אוהבים לשתות. יש מי שאוהב לשתות יין אדום ויש מי שאוהב לשתות יין לבן.
אף על פי שיין אדום, נחשב בעיניי רבים להרבה יותר איכותי, אצילי, הרבה יותר מיוחד, הרי שדווקא יינות לבנים הם הרבה יותר עתיקים, וצריכים לומר שהם משמשים להרבה ויתר דברים מאשר יינות אדומים. מכאן גם אפשר להבין את הפופולאריות הרבה שלהם.
יין לבן, הוא יין חצי יבש (להבדיל מיין אדום שהוא יבש לגמרי, מה שבא לידי ביטוי בטעם וכן בהשפעה הממושכת שלו גם אחרי שמסיימים לשתות), וכן הוא יין הרבה יותר מתקתק מיין אדום. היום אנחנו יכולים למצוא גם יינות לבנים מבעבעים, שנחשבים קלילים יותר ומתאימים הן לארוחות צהריים, הן לארוחות ערב, ובמקרים מסוימים גם לברנאץ’ (ארוחות בוקר-צהריים) שנחשבות פופולאריות מאוד בימינו, הן במסעדות והן בכלל. כמו כן, נהוג לשתות אותו לפנות ערב, בין אם בבית ובין אם בבית קפה או על חוף הים.
גם בישראל, אנחנו יכולים לראות קצת יינות לבנים תופסים מקום מכובד מאוד אצל הצרכנים וחובבי היין. אלה משמשים הרבה פעמים הן לארוחות שישי ושבת בבתים רבים בישראל, בפרט כשמדובר על קידוש והבדלה, אך גם בארוחות אחרות, חגיגיות יותר או פחות. בין היתר, זה נובע מהעובדה שמדובר ביין יותר קליל, יין שיכול להשתלב טוב יותר עם האוכל ומאפשר לנו לעכל אותו בצורה הרבה יותר נעימה. מה עוד, שיין אדום, יבש, נחשב ליין “כבד” שיכול להשפיע אחרי זמן מה על היכולת שלנו לאכול. לעומת זאת, יין לבן עובר בצורה הרבה יותר פשוטה, הוא לא מקשה עלינו לאכול, הוא לא ממלא יותר מדי.
מעבר לכל זה, הרי יין לבן יכול לשרת אותנו בצורות שונות. בזכות האיכות, הטעם והעובדה שהוא עשוי מזנים ייחודים של ענבים, כגון סובינאון בלאן, סמיון ואחרים, הרי שניתן להשתמש בו, וכך באמת נהוג, גם לצורכי בישול. למשל, נהוג להשתמש בו בעת הכנת עוגות, עוגיות וכן במקרים רבים נהוג להשתמש בו גם בתור מרכיב נוסף ברטבים שונים. למשל, בהרבה מסעדות אנחנו נמצא רוטב של יין לבן בפסטות, דגים וכן בשרים מסוגים שונים.
בפרט נכון הדבר, כשמדובר על יינות שנחשבים ניטראליים, כלומר יינות שאין בהם מרכיב ספציפי של טעם. להבדיל נניח מיינות לבנים שכוללים מרכיבים פירותיים, הרי שאנחנו יכולים למצוא יינות לבנים שאינם מכילים את המרכיבים הנ”ל, מה שכמובן הופך אותם להרבה יותר נעימים, הרבה יותר מתאימים לשימוש עבור הכנת רטבים למאכלים מגוונים.
כפי שציינו, יש זנים מסוימים של ענבים שנחשבים פופולאריים מאוד להפקת יין לבן, למשל, שרדונה שנחשב לזן הפופולארי ביותר, סובינאון בלאן שנחשב זן הרבה יותר פירותי, יותר חומצתי, וכן פינו גרי, שנחשב לזן עתיק אשר מקורו בצרפת ונמכר בהצלחה רבה בכל העולם. עוד סוג פופולארי, הוא מוסקט, שנחשב מעט שונה, מאחר והוא גם מציע דגמים שונים של יין, כולל יין לבן יבש וכן יין מבעבע.
באופן כללי, אנחנו יכולים למצוא יינות לבנים ממקורות שונים, בין אם זה צרפת, אוסטרליה, ארה”ב, איטליה, ספרד, פורטוגל וכן, אנחנו יכולים למצוא זנים וסוגים של יינות לבנים גם בישראל, במגוון רחב של יקבים אשר מייצרים ומשווקים הן לקהל המקומי והן לקהל הבינלאומי.
כיצד רוכשים יין לבן בצורה נכונה
בשביל ליהנות מארוחה טובה עם יין לבן מתאים או להבדיל, בשביל להכין מנה עם יין לבן מתאים, עלינו לבחון את סוג היין, את הזן ממנו הוא עשוי, כמובן שעלינו לבחון את המרקם והארומה שלו, וכן יש לבדוק עד כמה הוא יבש, עד כמה הוא מתוק והאם הוא מתאים לסוג הארוחה שאנחנו אוכלים או סוג האוכל שאנחנו מבקשים להכין.
לשמחתנו הרבה, היום אנחנו יכולים למצוא מקורות מידע רבים שיכולים לעזור לנו, מקורות שיכולים לספק לנו את כל המידע ההכרחי בתחום. בין אם אנחנו רוצים לשתות יין איכותי, להשתמש בו או רק בשביל להרחיב את הידע שלנו אודות יין לבן.